Frozen shoulder

Een frozen shoulder wordt ook wel een bevroren schouder genoemd. Dit veelvoorkomende fenomeen ontstaat door een ontsteking van de schouderpezen maar kan ook zonder aanwijsbare reden optreden. Een frozen shoulder leidt tot pijnlijke en langdurige klachten, zoals pijn bij het bewegen en stijfheid. Blijf niet langer met de klachten rondlopen en maak een afspraak bij OrthoDirect. Een gespecialiseerde schouder orthopeed helpt u snel van uw klachten af.

 • Orthopedisch chirurg gespecialiseerd in frozen shoulder behandelingen
 • Snel van uw klachten af: geen wachttijden
 • Behandelingen altijd vergoed door de zorgverzekeraar
 • Persoonlijk behandelplan: we nemen tijd voor elk patiënt
 • Tijdens de eerste afspraak meteen echografie en infiltratie
 • Nauw overleg met uw behandelend fysiotherapeut
 • Orthopeed direct aan de telefoon

Laat uw frozen shoulder effectief behandelen bij de orthopeed van OrthoDirect. Wij hanteren geen wachttijden. Zo kunt u in de meeste gevallen nog dezelfde dag bij ons terecht. Neem telefonisch contact op of plan online uw afspraak in.

035 622 8329 Afspraak maken

Oorzaak frozen shoulder

De bekendste oorzaak van een frozen shoulder is een ontsteking van de schouderpezen. Hierdoor ontstaat er een verdikking van het gewrichtskapsel, waardoor er minder ruimte is om te bewegen. De ontsteking in het gewrichtskapsel kan ook ontstaan door een ongeluk of kan spontaan optreden. Helaas is het vaststellen van de oorzaak van een bevroren schouder niet altijd mogelijk.

Een bevroren schouder komt bij 2 tot 5 procent van de Nederlandse bevolking voor. Vrouwen hebben er iets vaker last van dan mannen. De leeftijd waarop een frozen shoulder het vaakst voorkomt is tussen de 40 en 60 jaar. Mensen met suikerziekte, schildklieraandoeningen of de ziekte van Dupuytren hebben een grotere kans op een bevroren schouder.

Symptomen van een bevroren schouder

Een frozen shoulder wordt vaak herkend aan stijfheid en pijn in de schouder die langdurig aanhouden.

We verdelen de symptomen die horen bij een frozen shoulder in drie fases. Het doorlopen van de fases duurt een tot drie jaar: Fase 1: duurt 2 tot 9 maanden.

 • Fase 1: duurt 2 tot 9 maanden
  • Zeurende, drukkende pijn in de schouder die uitstraalt naar de bovenarm.
  • Pijn verergert ’s nachts, verstoorde nachtrust.
  • Toenemende stijfheid van de schouder
  • Beginnende bewegingsbeperking.
 • Fase 2: duurt 4 tot 12 maanden
  • De pijn vermindert, vooral wanneer de schoudergewricht weinig gebruikt wordt.
  • Bewegingsbeperking verergert.
 • Fase 3: duurt 12 tot 36 maanden
  • Stijfheid blijft aanwezig
  • De bewegingsbeperking verdwijnt langzamerhand
  • Pijn neemt geleidelijk af

In de meeste gevallen van een frozen shoulder verdwijnt de grootste deel van de klachten vanzelf binnen een tot drie jaar. Laat u uw frozen shoulder niet behandelen? Dan kan het voorkomen dat de bewegingsvrijheid zich nooit volledig herstelt. Laat uw bevroren schouder behandelen door een gespecialiseerde schouder orthopeed zodat de klachten verminderen en het herstelproces minder ongemakkelijk zal verlopen.

Waarom een frozen shoulder behandelen bij OrthoDirect?

Tegenwoordig willen patiënten met een frozen shoulder zo snel mogelijk van hun klachten af. De pijn uitzitten totdat de frozen shoulder vanzelf voorbij gaat is niet wenselijk. Bij OrthoDirect willen wij het herstelproces zo comfortabel mogelijk voor u maken. Daarom gaan wij in de meeste gevallen na 6 tot 9 maanden over tot een operatieve ingreep. Dit doen we uiteraard alleen wanneer er al fysiotherapie of een injectie is geprobeerd. Met onze aanpak onderscheidt OrthoDirect zich van andere schouder orthopeden. Lees hieronder meer over de manier waarop wij te werk gaan.

De behandeling

De schouder orthopeed van OrthoDirect stelt een diagnose en zorgt met een behandeling op maat ervoor dat u snel van uw klachten af komt. Tijdens het eerste consult kan de schouder orthopeed ook meteen een echografisch onderzoek verrichten of met behulp van de echografie een pijnstillende injectie geven. Afhankelijk van de klachten bepaalt de schouder orthopeed, samen met u en de fysiotherapeut, de meest effectieve behandeling. We onderscheiden twee methoden waarop we een frozen schoulder kunnen behandelen: conservatief en operatief.

Conservatieve behandeling van een frozen shoulder

Een frozen shoulder gaat binnen drie jaar vanzelf over. Gelukkig zijn er manieren om de klachten te verminderen. In de eerste fase is er vaak sprake van veel pijn. Het is dan mogelijk om een injectie in het gewricht te geven. De injectie helpt om de pijn te verminderen en in sommige gevallen kan het de bewegingsvrijheid vergroten. De injectie wordt gegeven door een gespecialiseerde schouder orthopeed eventueel met behulp van echografie. Mocht de injectie niet helpen, kunt u doorgestuurd worden naar de pijndokter. Deze verdooft één of twee zenuwen rond uw schouder om de pijn te verminderen. Dit is echter niet in alle gevallen mogelijk. De behandelaar adviseert u over een passende behandeling. In de tweede fase kan fysiotherapie u helpen om de bijkomende klachten te verminderen.

Operatieve behandeling van een frozen shoulder

Houden de klachten van de frozen shoulder een langere tijd aan? Wanneer fysiotherapie of een pijnstillende injectie geen baat biedt, kan de schouder orthopeed van OrthoDirect voorstellen om over te gaan tot een operatieve ingreep. Dit hangt onder andere af van uw werkzaamheden en sportactiviteiten. Via een kijkoperatie de wordt een kapsel release uitgevoerd. Hierbij maakt de schouder chirurg het kapsel in het schoudergewricht los inclusief het coracohumerale ligament waardoor de bewegingsvrijheid toeneemt.

Vergoeding

Tijdens het eerste consult informeert de schouder orthopeed u over de kosten. De kosten worden vergoed, met uitzondering van het eigen risico. OrthoDirect accepteert alle ziektekostenverzekeringen. Voor meer informatie over de kosten verwijzen we u graag door naar onze pagina over tarieven.

Wat kan ik zelf doen om een frozen shoulder te herstellen?

De klachten veroorzaakt door uw frozen shoulder zullen in de loop van de tijd grotendeels verdwijnen. Dat zal echter wel lang duren. We adviseren altijd om uw frozen shoulder te laten behandelen door een expert.

Naast de behandelingen bij de orthopeed kunt u additionele stretch- en krachtoefeningen doen. Ook kan de behandelaar u pijnstillers aanraden, zoals aspirine of ibuprofen. Zo nodig kan uw behandelaar u sterkere pijnstillers of ontstekingsremmers adviseren.

Laat uw bevroren schouder behandelen bij OrthoDirect

Last van een frozen shoulder? Het is belangrijk dat u die laat behandelen. We stellen een persoonlijk behandelplan op. Dankzij de samenwerking met fysiotherapeuten zorgen we voor een snellere en betere behandeling. Vaak kan een operatieve behandeling voor u zinvol zijn. Neem contact op of maak direct een afspraak via de onderstaande knoppen.

035 622 8329 Afspraak maken

Snel een consult en snel behandeld?
Maak dan nu een afspraak!